Sok kistelepülés szembesül olyan helyzettel, aminek megoldására nem készültek fel.

Magyarország kormánya jelentős válságkezelési alappal rendelkezik, illetve az Európai Unió is komoly forrásokat biztosít a feladatok hatékony megoldására.

A listát kétóránként bővíthetjük, kérjük nézzen vissza időnként.

A Fejlett Stratégia Tervezés az alábbi javaslatokkal él, melyek nagyban megkönnyítik a kistelepülések vezetőinek munkáját. Kérjük, az önkormányzatokat: kerüljék a pánikot és jogkövető magatartást tanúsítsanak.

 1. Az önkormányzat képviselő-testülete alakítson olyan krízis-bizottságot, amelynek tagjai között az alábbi, a helyi erőforrásokat ismerő szakemberek vannak
  a. Rendvédelem (rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem, stb.)
  b. Jog (körjegyző, jegyző, a település jogásza)
  c. Pénzügy (a település pénzügyi vezetője, vagy egy pénzügyes, közgazdász)
  d. Intézmények (a település intézményeivel kapcsolatos feladatok összességéért felelős intézményvezető)
  e. Helyi vállalkozások (Helyi érdekképviselő)
  g. Önkormányzati erőforrások (Osztályvezetők vezetője)
  Egészségügy (helyi orvos, mentők, stb.)
  f. Egyéb ( a város életének fontos szereplői, kisebbségi önkormányzatok, civil szervezetek, stb.)
 2. A képviselőtestület folyamatosan ülésezzen, az üléseket jegyzőkönyvezzék, az ülések szünetei a pihenőidőt is magukba foglalják.
 3. A képviselőtestület határozza meg a vészhelyzeti döntési jogait a polgármesternek, melyeket csak adott határidőig gyakorolhat a polgármester.
 4. Az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a belügyminisztériummal és kérjen intézkedési utasítássort (ha kapott, akkor a továbbiakra az a mérvadó, nem az itt elsoroltak. Mindig az állami irányítás ez első.)
 5. A krízisbizottság:
  a. Alakítson ki elsősegélyhelyet, elkülönítőt.
  b. Jelentessen meg hirdetményt az önkormányzat által bírt felületeken – honlap, hirdetőfelület, plakát, szórólap – és tájékoztassa a lakosságot. Információtartalom elérhető: ITT. Tegye közzé saját elérhetőségeit és a bizottság tagjainak nevét, beosztását.
  d. Folyamatosan vezessen jegyzőkönyvet a bizottság munkájáról, tevékenységéről.
  e. A bizottság támogassa az önkormányzat munkáját.
  f. Mérje fel a szükségleteket és igényeket: Maszk, kesztyű, élelmiszer, gyógyszer, felszerelés, stb. Ezeket listázza, kétnaponta frissítse, az adatokat adja át az önkormányzatnak.
  g. A testület, a polgármester, valamint a krízisbizottság tagjai essenek át alapos orvosi vizsgálaton, majd hordjanak védőfelszerelést, és tartsák be a fertőtlenítési protokollt.
  h. Készítsenek összefoglalót az Interneten fellelhető adatokból a fertőtlenítés, elkülönítés, a higiéniai szabályok, a helyi intézmények látogatása kapcsán.
  i. Tegyenek lépéseket az árdrágítókkal és feketézőkkel szemben.
  j. Folyamatosan lássák el megnyugtató információkkal a lakosságot. jelezzék, hogy dolgoznak értük és a helyzet rendezve lesz.
  k. A szociálisan leginkább érintett családokat fel kell mérni a helyi családsegítő, vagy szociális információk alapján és kezelni kell a problémáikat.
  l. stb.
 6. A krízisbizottság munkája alapozza meg a állami segítség mértékét és módját. Épp ezért a krízisbizottság munkája alapján a jegyző készítse el az önkormányzat igényeit – pénz, eszköz, személy, stb. – dokumentációt, azt a testületi jóváhagyó döntésének dokumentumával (testületi határozat) az elektronikus közigazgatási rendszerben küldje meg a felelős minisztériumnak.
 7. A folyamatot frissítve heti két alkalommal kell ismételni, amíg a szakminisztérium azt igényli, vagy fel nem szólít az adatszolgáltatás befejezésére.
 8. A kapott állami segítséggel a képviselő-testületnek el kell számolnia, így szigorú követőrendszert kell alkalmaznia az erőforrások, támogatások kapcsán.
  a. minden tételt raktározni kell, a kivétet és bevétet könyvelni kell.
  b. A krízisbizottság ennek folyamatáról folyamatos tájékoztatást kell adjon.
  c. A krízis végén elszámolást kell tartani.
 9. A kapott kérdésekre a Fejlett Stratégia a fentiek kibővítésével reagál, illetve egyedi esetben levélben. Kérdéseiket tegyék fel hozzászólásban.

Fogjunk össze egymásért.